Golfbanan får nya ägare

15 DEC 2016 09:21
Hede-Vemdalens Golfklubb har den 12 december övertagit verksamheten på Hede Golfbana inkl alla inventarier, maskiner, varulager m m. Samtidigt förvärvade Hede Företagargrupp fastigheten där huvuddelen av banan är byggd. Säljare var Sonfjällsgolf AB.
  • Uppdaterad: 20 JUL 2017 07:34

Stefan Bengtsson, Sonfjällsgolfs ägare sedan 2013, ger en bakgrund och berättar hur han ser på framtiden för banan:

-  Jag har drivit en kommunikationsbyrå under namnet Prospectus AB, som jag jobbade i innan jag blev VD för HockeyAllsvenskan 2006. Sedan dess har bolaget bara haft en obetydlig verksamhet men det fanns visst kapital i bolaget. Jag kontaktades redan 2012 av bolagets tidigare ägare liksom flera medlemmar som ville att jag skulle överta verksamheten. Våren 2013 kontaktades jag åter och man berättade att Sonfjällsgolf AB, som var ägare till banan, hotades av konkurs och banan skulle läggas ner. Banken sade upp lånen och rörelsekapitalet var slut.

-  Vi ville rädda banan, det var här jag och min familj började spela golf, och jag såg att det skulle bli en stor förlust både för bygden och för oss personligen om banan försvann. Jag rensade bolagets skulder genom insats av eget kapital och förhandlingar med banker och andra långivare, säger Stefan.

-  Vi gjorde under 2014-2015 ganska stora investeringar i banans kvalitet liksom kansliets/serveringens utbud och öppethållande. Vi byggde nya främre tees och införde hektometersystem, slopade om banan, rensade sly och vattenhinder, föbättrade dränering m m.

-  Jag kände redan innan till problemen med att driva en verksamhet på distans – jag hade tidigare byggt upp Oltjärns stugby med konferensgård i Hede - och för mig var det självklart att lokala krafter, inte minst klubben och dess medlemmar, i första hand ska ta ansvar för sin bana. Jag gav klubbordföranden viss information redan för ett år sedan och började i våras jobba med ett förslag hur ett övertagande skulle kunna gå till. Jag presenterade det för klubbstyrelsen i juli och de tog kontakt med Hede Företagargrupp och gjorde en enkät till medlemmarna. Svaret var klart och entydigt: HFG ville hjälpa till genom att ta över banan och medlemmarna sade ja till en höjd årsavgift.

-  Under hösten förhandlade vi fram villkoren och i måndags skrevs avtalen. HFG köpte fastigheten som banan ligger på (Hede-Kyrkbyn 6:56, sedan finns också en del arrenderad mark) inkl byggnader, och klubben (via ett nybildat AB) köpte verksamheten, med maskiner etc.

-  I och med detta hade jag fullgjort mitt uppdrag. Det har kostat mer än jag förutsåg men vi har kommit fram till en riktigt bra lösning som säkrar banans existens och gör det möjligt att utveckla verksamheten. Man kommer bl a satsa på att skapa en multifunktionell bana. HFG är en stark och uthållig ägare med många idéer för framtiden. De har god ekonomi och deras uppdrag är just att utveckla bygden. Man har startat en förstudie kring detta och golfbanan i Hede kan bli ett nav i ett nytt destinationspaket tillsammans med närliggande Hede Camping, Hede Turistbyrå, Hembygdsgården och inte minst Sonfjällets Nationalpark, en av Härjedalens klenoder och en viktig del av svensk naturvård.

-  Vi väntar med spänning på vad som händer framöver med den Förstudie som HFG startat, säger Ove Andersson, klubbstyrelsens ordförande. Ägar- och driftskonceptet är såvitt jag vet unikt. Det görs inte över en natt, men alla är på det klara med att det ska vara en hållbar lösning och HFG är en garant för det.

-  I den tuffa konkurrens som råder om kundernas förtroende och pengar, så krävs det omstruktureringar i branschen. Vi har inte sett den sista nedläggningen, inte heller den sista sammanslagningen.  I den processen kan Hede-Vemdalens GK och HFG med sitt centrala läge i området nu sitta i förarsätet och vara med att bygga en stark golfdestination i Härjedalen. Golfen växer igen och Härjedalen växer kraftigt som resmål, så förutsättningarna finns, slutar Stefan Bengtsson.

Skribent: Pressmeddelande
E-post: This is a mailto link