Covid-19 och tävlingar

SENASTE NYTT FRÅN SGF OM COVID 19 OCH TÄVLINGSVERKSAMHETEN

I onsdags den 12 maj kom regeringen med de glädjande beskeden att ett antal restriktioner lättas från och med den 1 juni som bl. annat innebär att idrottstävlingar inom vissa ramar kan starta. Sehttps://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/maj/forslag-om-anpassade-smittskyddsatgarder/

Med utgångspunkt från dessa besked har SGF fattat följande beslut:

• Den starka rekommendationen att inte genomföra någon tävlingsverksamhet (förutom yrkesmässiga tävlingar och lokala tävlingar för spelare födda 2002 eller senare) i Golfsverige gäller fortsatt till och med den 31 maj. Fram till och med den 31 maj är därmed alla förbundstävlingar inställda och inga nationella tävlingar registreras heller i SGF Golf Ranking under denna period.
  • Från och med 1 juni tar SGF bort den starka avrådan för klubbar och distrikt att arrangera tävlingar och SGF:s verksamhet med förbundstävlingar och tävlingar ingående i SGF Golf Ranking ska genomföras som planerat under förutsättning att:
  1. den lokala arrangören bedömer att regionen där tävlingen spelas inte har råd och rekommendationer som förhindrar att tävlingen genomförs. Dessa råd kan komma sent och en tävling kan därför ställas in med mycket kort varsel
  2. inga nya råd och rekommendationer kommer från RF, FHM eller Regeringen som gör att tävlingsverksamheten inte kan starta 1 juni (t.ex. avrådan från resor mer än X timmar)
  3. tävlingarna genomförs inom ramen för de tillfälliga kompletterande tävlingsvillkoren (de tillfälliga kompletterande tävlingsvillkoren publiceras senare denna vecka och kommer att reglera inom vilka ramar en tävling ska genomföras praktiskt)

Efter FHM:s besked i onsdag har RF publicerat en nyhet på sin sajt https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/lattnaderforidrottenfran1juni

I punktlistan under rubriken ”Detta gäller från 1 juni”, en bit ner på sidan anges i tredje punkten; ”Tävling och match i mindre skala tillåts för vuxna utomhus”. Det är den formuleringen SGF stödjer sig på när vi nu planerar för att starta tävlingsverksamheten från och med den 1 juni. Men det skrivs också längre ner att FHM kommer att förtydliga punkterna.

Golfens tävlingsverksamhet som bedrivs på avgränsade ytor och där det krävs att deltagarna är medlemmar i en golfklubb faller alltså inte inom punkt 4 i samma punktlista; ”Tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts för 150 personer” då den punkten avser motionslopp som genomförs på allmän mark och (ofta) utan krav på medlemskap.

Ni hittar all info på https://golf.se/for-klubben/radgivning/Corona-riktlinjer-for-klubbar/tavlingsinformation/

Jag vill också påminna om vårt besked om att Folkhälsomyndigheten den 28 april meddelade att man kan göra undantag från tävlingsavrådan genom att arrangera lokala tävlingar för spelare födda 2002 eller senare. Det innebär att en klubb/distrikt som vill göra det kan göra det redan i dagsläget om man anser att de lokala/regionala förutsättningarna finns och att genomförandet av tävlingar inte påverkar smittspridningen negativt.

Har ni frågor är ni välkomna att höra av er.

Per-Arne Jandér

Ordf. Hede-Vemdalens GK